Wat is Wikipedia?

Wikipedia is een online-encyclopedie die gevuld is met user generated content (USC), oftewel content geschreven door gebruikers. Deze gratis toegankelijke bron is een van de grootste en meest bezochte referentiesites op het internet.

Hoe komt je bedrijf op Wikipedia te staan?

Google waardeert links van Wikipedia omdat ze aantonen dat je website een bron van ervaring, expertise, autoriteit en vertrouwen (E-E-A-T) is. Er zijn meerdere manieren om een link te verkrijgen:

  • Een bron aan een Wikipedia-artikel toevoegen door binnen jouw niche naar missende links te zoeken. Schrijf een relevant artikel op je website en gebruik dit als bron. Voeg deze bron toe aan het Wikipedia-artikel en plaats jezelf als referentie;
  • Een nieuwe Wikipedia-pagina over je bedrijf aanmaken, mits je bedrijf daarvoor geschikt is;
  • Een nieuwe Wikipedia-pagina aanmaken over een onderwerp en informatie op jouw website als bron gebruiken.

Kan ieder bedrijf op Wikipedia staan?

Hoewel Wikipedia strikte regels heeft die het moeilijk maken om als bedrijf reclame te maken, plaatsen sommige bedrijven toch informatie over hun producten of diensten. Vooral grote bedrijven zoals Google, Microsoft en Apple hebben vaak een of meer eigen pagina’s. Nederlandse voorbeelden van bedrijven met een eigen pagina zijn Center Parcs en Febo.

Heb je een kleiner bedrijf (niet nationaal bekend), dan wordt je artikel waarschijnlijk verwijderd als je probeert een eigen artikel over je bedrijf op Wikipedia te plaatsen. Toch is het niet onmogelijk om op Wikipedia een link te verkrijgen. Wanneer je veel onafhankelijke informatie op je website hebt staan, kan je als bron op Wikipedia terechtkomen. Soms is dit via-via (bijvoorbeeld: een advertorial van de Triodos Bank die op Wikipedia als bron in het artikel ‘Fast Fashion’ wordt gebruikt), maar het kan natuurlijk ook om een directe link of benoeming gaan, zeker als je op jouw website veel evergreen content met onafhankelijke informatie plaatst.

Wikipedia en SEO

Hoewel Wikipedia strikte regels heeft die het moeilijk maken om als bedrijf reclame te maken, is het toch goed om in ieder geval een bronlink op Wikipedia te bemachtigen. Artikelen over minder bekende bedrijven worden vaak verwijderd, dus probeer niet een nieuw artikel over je website te schrijven. Zorg in plaats daarvan voor goede content op je eigen website en deel veel onafhankelijke informatie die met je producten of diensten te maken heeft, bijvoorbeeld informatie over mode als je op je website kleding verkoopt. Het is dan mogelijk dat je website als bron op Wikipedia wordt gelinkt, of je kunt zelf proberen relevante informatie toe te voegen en je website als bron te gebruiken.

Backlinks van Wikipedia hebben een no-followtag, wat betekent dat ze geen directe invloed hebben op je positie in zoekmachines. Toch zijn deze backlinks nuttig. Iemand die meer informatie zoekt, kan namelijk doorklikken in de bronnen. Als ze dan op jouw site terechtkomen, genereert dit vertrouwen; je bent immers een betrouwbare bron voor de meest bekende informatiesite die er bestaat! Wanneer ze de volgende keer een aankoop gaan doen, denken ze misschien aan jouw site.

Wikipedia als inspiratiebron in online marketing

Wikipedia kan nuttig zijn voor SEO-specialisten en contentspecialisten, bij zoekwoordonderzoek en het creëren van nieuwe content. Populaire Wikipedia-pagina's geven namelijk aan welke onderwerpen veel gezocht worden.

SEO en Wikipedia combineren

Hoewel het moeilijk is om als bedrijf direct voordeel te halen uit Wikipedia, kan het indirect wel waardevol zijn voor je online aanwezigheid en SEO-strategie. Wil je meer weten over hoe Wikipedia en SEO kunnen samenwerken? Neem dan contact op met een van onze specialisten via info@semwerkt.nl.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!