Wat is URL-structuur?

In de wereld van e-commerce is URL-structuur een onderwerp dat veel aandacht krijgt. Simpel gezegd leidt een URL je naar je online bestemming en bestaat die uit een aantal delen: het protocol, het subdomein, het domein, de domeinextentie, de directory en de slug. De domeinnaam vind je direct na "https://www." en is in feite de naam van de website, vaak de naam van de organisatie zelf (bijvoorbeeld Semwerkt). Wat volgt is de directory + de slug (het pad), oftewel het deel na de domeinextentie en de slash (/).

Elke keer dat je dieper in de site duikt via menu's, groeit de URL (oftewel het website-adres). Een slim opgezette URL is niet alleen makkelijk te begrijpen, maar ook prettig kort.

Hoe ziet een URL-structuur eruit?

Deze afbeelding toont een diagram dat de structuur van een URL (Uniform Resource Locator) uitlegt. Het diagram is opgedeeld in verschillende componenten van de URL, die elk zijn gelabeld om hun functie aan te duiden:

• Protocol: dit is het communicatieprotocol dat wordt gebruikt, in dit geval "https://", wat staat voor "Hypertext Transfer Protocol Secure";
  • Subdomein: het subdomein is hier "www", wat vaak wordt gebruikt als hoofdsubdomein van een website;
  • Domein: het hoofdadres van de website, hier aangegeven als "Semwerkt";
  • Domein-extensie: dit is het top-level domein, in dit geval ".nl", wat duidt op een Nederlandse domeinextensie;
  • Directory: dit is het pad binnen de website dat naar een bepaalde sectie of pagina leidt, in dit geval "/kennisbank".
  • Slug: dit is het laatste deel van het pad dat specifiek verwijst naar een bepaalde pagina of post op de website, hier aangeduid met "/url-structuur";
  • Pad: dit is de combinatie van de directory en de slug die samen het volledige pad vormen dat naar de specifieke bron op de website leidt.

Hoe maak je een goede URL?

Een goede opbouw van je URL's is heel belangrijk voor je site-prestaties. Het maakt het makkelijker voor mensen die je site bezoeken om te begrijpen waar ze zijn en het helpt ook zoekmachines zoals Google om te snappen waar je pagina's over gaan. Dit is heel belangrijk om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines (SEO), wat helpt om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten.

Hier volgen enkele richtlijnen voor het opstellen van een goede URL:

• Zorg ervoor dat de URL de inhoud van de pagina weerspiegelt zonder gebruik te maken van overbodige cijfers. Kies bijvoorbeeld voor ‘/url-maken’ in plaats van ‘/tip/nummer-20’;
  • Integreer het relevante zoekwoord in de URL, zoals ‘/url-maken-tutorial’ wanneer je focust op ‘URL maken’;
  • Houd de URL beknopt; ‘/url-maken’ kan beter zijn dan ‘/zo-maak-je-een-goede-url-in-10-stappen-handleiding’;
  • Beperk het gebruik van (sub)directories; ‘/tips/url-maken’ is efficiënter dan ‘/blogs/SEO/website/tips/url-maken;
  • Voeg streepjes toe voor betere leesbaarheid en vermijd spaties die als ‘%20’ worden weergegeven, vermijd bijvoorbeeld URL’s zoals ‘/url%20maken%20hoe%20doe%20je%20dat’;
  • Gebruik kleine letters om compatibiliteitsproblemen met servers te voorkomen en de URL gebruiksvriendelijk te houden;
  • Laat overbodige woorden zoals ‘de’, ‘het’, ‘een’, ‘in’, ‘tussen’ weg om de URL te verkorten, maar zorg dat de URL nog steeds begrijpelijk blijft.

Extra tip: WordPress genereert automatisch een URL wanneer je een bericht of pagina creëert. Die URL kun je altijd aanpassen. Let op: pas je een URL aan na publicatie? Vergeet dan geen redirect aan te maken en eventuele verwijzingen op andere pagina’s aan te passen naar de nieuwe URL.

Zoekmachine-optimalisatie en URL-structuur

Je website makkelijker vindbaar maken begint met de opbouw van je URL. Gebruik een SSL-certificaat (een beveiligingsmethode die een versleutelde link legt tussen een webserver en een browser) om je site veilig te maken. Maak je URL niet te lang en gebruik niet te veel streepjes. Zet het belangrijkste zoekwoord van een pagina in de URL, dan komt die pagina hoger in zoekresultaten. Hier zijn wat tips om je URL's beter te maken voor zoekmachines:

Tip 1: Zorg dat je site een SSL-certificaat heeft. Zonder dit certificaat rankt je site lager in zoekmachines.

Tip 2: Gebruik zoekwoorden in je URL's, maar stop er niet te veel in. Als het te veel is, maak dan beter twee aparte pagina's.

Tip 3: Houd je URL's duidelijk en consistent. Als mensen kunnen zien waar de pagina over gaat, is dat goed voor het vertrouwen en voor je autoriteit.

Tip 4: Maak URL's makkelijk te begrijpen voor zowel bezoekers als zoekmachines. Dit betekent duidelijke en logische URL's.

Tip 5: Kies een domeinnaam die past bij je website. Als je site in het Nederlands is, gebruik dan geen Duitse of Engelse pagina's. Kies een domeinnaam die past.

Tip 6: Een goede URL-structuur is belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie en is de basis voor verdere verbeteringen.

URL’s veranderen

Als je de structuur van je URL's aanpast, merk je misschien dat sommige URL's beter anders kunnen worden genoemd. Dit kan je doen via je CMS, dat meestal automatisch een 301-redirect maakt. Zo behoud je de waarde van je links.

Wat te doen als URL’s conflicteren?

Soms lijken URL's te veel op elkaar, wat verwarring kan veroorzaken voor zoekmachines. Ze weten dan niet welke pagina ze moeten tonen bij een zoekopdracht en kiezen mogelijk de verkeerde. Om dit te voorkomen, kun je een canonical tag gebruiken. Hiermee voorkom je dat minder relevante pagina's worden getoond in plaats van de pagina die je echt wilt laten zien.

Wil jij de URL-structuur van je website onder de loep laten nemen?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. We helpen je graag!