Wat is structured data?

Structured data is een opmaak die wordt gebruikt om specifieke informatie aan Google duidelijk te maken. Je voegt structured data toe aan de broncode van een webpagina. Hiervoor kun je drie opmaaktalen gebruiken: JSON-LD, HTML Microdata en RDFa. Door structured data toe te voegen aan de broncode, kan Google extra informatie laten zien op de zoekresultatenpagina (SERP). Dit noemen we een SERP-feature of rich snippet.

Wat doet structured data precies?

Google werkt als een computer. Dat betekent dat alle inhoud op een pagina via de broncode wordt begrepen. Een computer kan geen natuurlijke taal zoals Nederlands of Engels begrijpen, alleen programmeertaal. Door structured data toe te voegen aan een pagina, kun je Google precies laten zien hoe bepaalde inhoud geïnterpreteerd moet worden. Kijk naar de afbeelding hieronder:

Wanneer wij mensen dit zien, begrijpen we meteen dat het een recept is. We zien dat het recept twee beoordelingen heeft met een gemiddelde van vijf sterren. We zien voor welk gerecht het is, hoe lang het duurt om te maken en we zien een foto van het gerecht. Voor Google is dit niet vanzelfsprekend, omdat het de taal niet begrijpt en niet weet wat er op de foto staat.

Met structured data vertel je Google dat deze pagina een recept bevat, dat het 25 minuten duurt om te maken en dat het recept twee keer met vijf sterren is beoordeeld. Zo kan Google deze informatie bij het zoekresultaat tonen. Hieronder zie je hoe dat eruitziet:

Nu zien we naast de normale gegevens drie extra onderdelen: de afbeelding, de beoordelingen en de bereidingstijd. In de titel ziet de gebruiker direct dat er een recept voor courgettesoep op de pagina staat. De afbeelding laat zien hoe het gerecht eruitziet. De gebruiker ziet ook meteen dat het recept drie beoordelingen heeft met een gemiddelde van 5 sterren en dat het 25 minuten duurt om te bereiden. Er is dus drie keer zoveel informatie in het zoekresultaat, wat het aantrekkelijker maakt om erop te klikken.

Zorgt een rich result altijd voor meer klikken?

Al die extra informatie zorgt ervoor dat het zoekresultaat opvalt. De kleuren, afbeelding en de grotere omvang trekken de aandacht van de gebruiker, waardoor de kans groter is dat er op wordt geklikt. Maar soms kan een rich result ook minder klikken opleveren, bijvoorbeeld bij featured snippets. Dit zijn resultaten die direct een antwoord geven op een vraag, waardoor de gebruiker mogelijk niet hoeft te klikken.

Hoe voeg ik structured data toe aan mijn pagina?

Er zijn dus drie manieren om structured data toe te voegen: JSON-LD, HTML Microdata en RDFa.

JSON-LD wordt het meest gebruikt omdat het makkelijk en snel te implementeren is. Bovendien geeft Google de voorkeur aan JSON-LD.

Om te weten welke manier je moet gebruiken, hebben de drie grootste zoekmachines Bing, Google en Yahoo samen Schema.org opgericht. Dit is een soort woordenboek voor structured data, waar je kunt zien welke gegevens belangrijk zijn voor verschillende soorten rich snippets. In Schema.org vind je ook hoe je de data in de broncode moet plaatsen.

Handige tools voor structured data

Hieronder vind je een aantal links naar handige tools voor structured data:

  • Rich Results Test en Schema Markup Validator tools van Google. Controleren bestaande of gecreëerde structured data op fouten:

https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data

  • Schema Markup Validator van Schema.org. Heeft dezelfde functie als de Schema Markup Validator van Google.

https://validator.schema.org/ 

  • Voor het maken van JSON-LD markup:

https://json-ld.org/playground/ 

  • Structured data helper van Google. Helpt je bij het generen van structured data op basis van elementen op je website.

https://www.google.com/webmasters/markup-helper/u/0/ 

  • Google Search Console structured data report:

https://developers.google.com/search/blog/2019/05/monitoring-structured-data-with-search-console 

  • Voor het generen van Schema markup:

https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/ 

  • Om te controleren welke data je als structured data moet weergeven:

https://schema.org/ 

Structured data vergroot de kans op een rich snippet, maar garandeert dit niet. Google beslist zelf of je een SERP-feature krijgt. Hoe goed je pagina ook is geoptimaliseerd, Google kan ervoor kiezen geen SERP-feature toe te voegen. Toch is het toevoegen van structured data nog steeds waardevol. Het helpt Google om de structuur en inhoud van je pagina beter te begrijpen, wat de relevantie verhoogt en indirect je positie in de zoekresultaten kan verbeteren.

Nu weet je wat structured data is! Heb je hulp nodig om dit bij je website te implementeren? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!